Nachtdiensten

Waarom de lichtbril?

Iedereen die nachtdiensten werkt, kent de dip: het moment dat de slaap toch dreigt toe te slaan terwijl je nog aan de slag bent. Bij de één om 01.00 uur en bij de andere om 04.00 uur. Iedereen heeft zijn eigen bioritme.

Onze interne klok produceert dat slaperige gevoel onder invloed van de cyclus van dag en nacht. Daglicht maakt en houdt ons wakker, als de avond valt bereidt het lichaam zich voor op slaap. Wanneer de buitentemperatuur het laagst is, bereikt ook de menselijke energie het laagste punt, het moment van diepe slaap. Zo is onze biologische klok al sinds de oertijd geprogrammeerd.

Propeaq lichtbril blauw ziekenhuis

Toch is alert en energiek blijven in de nachtdienst mogelijk, als we de interne klok bijstellen met de lichtbril. Die hoef je niet de hele werktijd te gebruiken: 30 minuten dragen met ingeschakeld blauw licht is voldoende om de dip voor te blijven. Dat werkt zo: het blauwe licht lijkt voor je zintuigen op een extra zonsopgang.

Je lichaam reageert door de aanmaak van het slaaphormoon melatonine stop te zetten en de productie van het actiehormoon cortisol juist op te voeren. Je kunt daarna nog uren op niveau presteren, als je het blauwe licht maar hebt ingezet voor je de dip voelt.

unnamed 2

Kom je na de nachtdienst moe van het werk thuis, dan kan je lichaam opnieuw een energie-impuls krijgen doordat de dag aanbreekt en de zon opgaat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom heeft lichtbril nog een functie: verwissel de lichtblauwe glazen voor de meegeleverde rode glazen als je thuis bent. Houd ze een half uurtje op terwijl je tot rust komt in je eigen omgeving. De rode glazen blokkeren al het natuurlijke en kunstmatige blauwe licht uit je omgeving, stimuleren de aanmaak van melatonine en zorgen daarmee voor de gewenste slaperigheid.

Propeaq 2 lenzen scaled 1

De lichtbril ondersteunt de energie, stemming en gezondheid van iedereen die in onregelmatige diensten werkt. De tabel geeft de juiste gebruiksmomenten aan voor gebruikelijke werkschema’s met ochtenddienst, tussendienst, avonddienst en nachtdiensten; bij opeenvolgende nachtdiensten verschuift het moment om blauw licht in te zetten. Een specifiek schema helpt bij de overgang van opvolgende nachtdiensten naar een normaal dagritme.

Bril App 1


Om optimaal gebruik te maken van bril moet je weten wanneer je werkt en wanneer je hem moet gebruiken. Om het effect van onze lichtbril en verschillende glazen te maximaliseren hebben we een speciale app voor specifieke toepassingen ontwikkeld.

Nachtwerkers krijgen via de app een gepersonaliseerd schema voor de optimale aanpassingen aan de diverse nachtdiensten en roosters. Zoek in Google Play of App store naar My Propeaq TimeTooler. Deze is gratis te gebruiken, ook als je geen Propeaq lichtbril in je bezit hebt. Scan onderstaande QR codes voor een direct download.

Propeaq TimeTooler app square 650 x 350